Åtskilliga studier visar på gröna miljöers positiva effekter på vår hälsa, inte minst vid olika sjukdomstillstånd. Men hur behoven i mötet med grönskan ser ut skiftar med patientkategori. Och alltför ofta får satsningar på utemiljö stryka på foten när pengarna gått åt till annat. För att åstadkomma en helhetssyn gällande vårdens inomhus- och utomhusmiljö är förståelse och samsyn av betydelse. Här kommer nya PTS Utemiljö in i bilden!
Forskningsbaserad evidens för bästa planeringsunderlag!
Forskningssamverkan inom PTS Forum
PTS Forum har tillsammans med ett antal högskolor i Sverige initierat och deltagit i ett antal forskningsrelaterade projekt sedan år 2011. Syfte är att vid utveckling av vårdens lokaler, erhålla bästa planeringsunderlag samt forskningsbaserad evidens. Nedan presenteras de rapporter som tagits fram i respektive projekt.
Sjukhusens allmänna lokaler
Smittsamma sjukdomar har alltid funnits, och frågan om smittspridning är alltid aktuell i vårdmiljöer, men åtgärder för att hantera detta i än fler sammanhang och situationer har nu hamnat på agendan – inte minst mot bakgrund av covid-19 pandemin. De lokaler som är i fokus i detta konceptprogram är vårdens öppna lokaler, från angöring till väntrum på olika nivåer och kommunikationsytor. Det vill säga de lokaler dit alla kommer, passerar eller som många berörs av.
Den goda vårdavdelningen
Den goda vårdavdelningen är utformad för människor och ska stödja personcentrerad omvårdnad och multiprofessionellt arbete. Utformningen bygger på evidensbaserad kunskap och beprövad erfarenhet. Forskningsprojektet utfördes i samverkan mellan PTS Forum och Chalmers Tekniska högskola under år 2011 och uppdaterades år 2019.
Enpatientrum i Sverige
Ett antal ny- och ombyggnationer av vårdavdl genomförts runt om i Sverige. Samtidigt brottas de flesta regioner fortfarande med frågan om enpatientrum. Är det detta man ska satsa på generellt, finns det alternativ? Det framförs motargument som byggkostnader, bemanning, patienters upplevelser av att vara isolerade mm. Frågan är komplex. Denna rapport presenterar ett sammanställt nationellt material om erfarenheter av enpatientrum i Sverige.
Högteknologiska vårdmiljöer
Vården blir alltmer högteknologisk till gagn för en effektivare vård och förbättrade behandlingsresultat. Allt fler enheter på sjukhus är därmed präglade av högteknologisk utrustning vid diagnosticering, behandling och omvårdnad. Samtidigt finns idag ett stort nybyggnads- och renoveringsbehov av högteknologiska vårdmiljöer för operation och intensivvård m.m. Materialet i denna rapport är avsett att utgöra stöd i planeringsprocessen.
Administrativa arbetsplatser
Det administrativa arbetets innehåll, form och var det äger rum har genomgått dramatiska förändringar under de senaste decennierna. Inom vården ser vi att förändringen av de administrativa arbetsplatserna sker långsammare än inom andra sektorer. Samtidigt ses administrativt arbete idag inom vården som alltför tidskrävande och så omfattande att det själ tid från vårdens huvuduppgift - tid med patienterna.
Lokaler för primärvård
Primärvården är vår vardagliga vård, den många behöver för stort och smått. Det är vårdens första mötesplats, det är dit vi kommer för ett fysiskt möte efter en allt vanligare inledande digital kontakt. Samtidigt som primärvården har betydelse för oss på olika sätt så är den också i en utvecklingsprocess. Nya former av lokalbehov, nya samband och förändrad användning av befintliga lokaler kan bli några konsekvenser av förändrad organisering och samlokalisering.
Lokaler för psykiatri
Det sker idag omfattande planering för och byggande av lokaler för psykiatri runt om i Sverige. Psykiatrisk vård förändras och därmed behöver framtidens lokaler anpassas för att klara nya krav. Det handlar exempelvis om lokalisering, bemanning, organisation, relation patient – personal och sluten - öppenvård, arbetsmiljö, säkerhet m.m.
Planerings- och utvecklingmodell
Processen att ta fram, definiera och formulera behov och styrande krav vid utveckling av lokaler för vårdens verksamheter involverar ett flertal intressenter och omfattar en mängd olika beslut, av olika aktörer, på olika nivåer. Utgångspunkten för det projekt som redovisas i denna rapport var att påbörja utvecklingen av en sammanhängande integrerad planeringsmodell för planeringsfasen av vårdbyggnadsprojekt.
Studier & uppsatser
Genom åren har ett antal olika studier undersökt Program för Teknisk Standard. PTS Forum har samlat dessa publikationer här.